Voor wie

Mijn zelfvertrouwen is niet zo groot, het lijkt alsof ik geen stevige IK heb en graag wil ik krachtiger worden.” “Mijn tweelingbroer heeft sinds kort een vriendin en nu ben ik mijn maatje kwijt en ben vaak alleen. Hoe maak ik nieuwe vrienden en ga ik om met het gevoel van alleen zijn?” “Er is veel spanning tussen mij en mijn tweelingzus en hier heb ik last van. Hoe kan ik meer ontspanning brengen in onze relatie?”

Als een van een tweeling groei je samen op. Vaak gaat dit vanzelf – maar niet altijd. Voor tweelingen is het soms lastig om jezelf als individu te zien, los van de ander. Onderling kun je een gevoel van rivaliteit ervaren, een gevoel van afhankelijkheid of alsof je vastzit in een rolpatroon waar je niet uit kunt stappen. Hierover praten helpt, apart of samen.

Voor volwassenen: individuele coaching of relatiebegeleiding

Als je een vraagt hebt op het vlak van persoonlijke ontwikkeling; bijvoorbeeld omtrent zelfvertrouwen, het aangeven van grenzen, het vinden van jouw eigen stroom, dan kun je je aanmelden voor individuele coaching. Als je verlangt naar een meer ontspannen relatie met je tweelingzus of broer, dan kunnen we in een coachgesprek onderzoeken wat er hiervoor nodig is en wat jij hieraan kunt doen. Soms helpt het als ook de tweelingpartner mee komt en we gezamenlijk gaan werken aan goede communicatie. Als ervaren communicatietrainer zal ik hierbij ook gebruik maken van bestaande technieken en modellen.

Als ik voorbeelden gaf over de situatie met mijn tweelingzus, dan begreep Hester dat meteen. Ik vond het daardoor gemakkelijk met haar te praten. Er was geen uitleg nodig over het tweelingaspect. Ik heb veel van onze gesprekken geleerd. Door de gesprekken ging ik nadenken over mijn rol in de rolverdeling met mijn zus, de acceptatie daarvan en hoe ik het anders kan doen.” Brigitte, 37 jaar, eeneiige tweeling.

Op mijn 45-ste was ik met Hester voor het eerst écht in gesprek met een volwassene die ook het tweelingschap onderzoekt. Daar waar ik aan een eenling met veel woorden moet uitleggen wat het tweelingschap met mij doet, voelt Hester bijna woordeloos aan wat ik bedoel en hoe ik het ervaar. Aan de ene kant is er de liefdevolle herkenning in mijn wederhelft en aan de andere kant het zoeken naar authenticiteit. In elke leeftijdsfase dient dit tweelingstuk opnieuw tegen het licht gehouden te worden. Hester is ervaringsgevoelig, herkent, voelt in en begrijpt het allemaal. Dit gesprek met haar voelt als helend."
Cynthia, 45 jaar, eeneiig

Voor ouders van tweelingen in de puberteit: do’s en don’ts in de begeleiding van opgroeiende pubers

Wanneer de tweeling in de puberteit komt, gaan zij zich anders tot elkaar verhouden. Beide dienen een antwoord te vinden op de vraag ‘Wie ben ik?’ Dit kan – tijdelijk – voor veel emotie en strijd zorgen. Hoe kun je als ouder dit proces goed begeleiden? In een coachgesprek spreken we over effectieve communicatie met meerlingen in de puberteit en wat je kunt doen en beter kunt laten.

Voor de Nederlandse Vereniging van Ouders van Meerlingen (NVOM) schrijf ik sinds 2014 over meerlingen in de puberteit in het MeerlingenMagazine. Bij ‘Publicaties’ zijn alle artikelen vanaf de website te lezen en te downloaden.