Voor wie

Mijn zelfvertrouwen is niet zo groot, het lijkt alsof ik geen stevige IK heb en graag wil ik krachtiger worden.” “Mijn tweelingbroer heeft sinds kort een vriendin en nu ben ik mijn maatje kwijt en ben vaak alleen. Hoe maak ik nieuwe vrienden en ga ik om met het gevoel van alleen zijn?” “Er is veel spanning tussen mij en mijn tweelingzus en hier heb ik de laatste van. Hoe kan ik meer ontspanning brengen in onze relatie ?”

Als een van een tweeling groei je samen op. Vaak gaat dit vanzelf – maar niet altijd. Voor tweelingen is het soms lastig om jezelf als individu te zien, los van de ander. Onderling kun je een gevoel van rivaliteit ervaren, een gevoel van afhankelijkheid van als je vastzit in een rolpatroon waar je niet uit kunt stappen. Hierover praten helpt, afgezien van samen.

Voor volwassenen: individuele coaching van relatiebegeleiding

Als je een vraagt ​​op het vlak van persoonlijke ontwikkeling; bijvoorbeeld ongeveer zelfvertrouwen, het aangeven van grenzen, het vinden van jouw eigen stroom, kun je je aanmelden voor individuele coaching. Als je verlangt naar een meer ontspannen relatie met je tweelingzus van broer, dan kunnen we in een coachgesprek onderzoeken wat er hiervoor nodig is en wat jij eraan kunt doen. Soms helpt het als ook de tweelingpartner mee komt en we gaan gezamenlijk werken aan goede communicatie. Als ervaren communicatietrainer zal ik ook gebruik maken van bestaande technieken en modellen.

Als ik voorbeelden gaf over de situatie met mijn tweelingzus, dan begreep Hester dat meteen. Ik vond het gemakkelijk met haar te praten. Er was geen uitleg nodig over het tweelingaspect. Ik heb veel van onze gesprekken geleerd. Door de gesprekken in ging ik nadenken over mijn rolverdeling met mijn zus, de acceptatie daarvan en hoe doen .” Brigitte, 37 jaar

Op mijn 45-ste was ik met Hester voor het eerst echt in gesprek met een volwassen die ook het tweelingschap onderzoekt. Daar waar ik aan een woorden moet wat het tweelingschap met mij doet, voelt Hester bijnaeloos woord aan wat ik bedoel en hoe ik het veel ervaart. Aan de ene kant is er de herkenning en herkenning in mijn wederhelft aan de andere kant het zoeken naar authenticiteit. In elke leeftijdsfase dient dit tweelingstuk opnieuw tegen het licht te worden gehouden. Hester is gevoelig voor ervaringen, ervaringen, voelt in en begrijpt het allemaal. Dit gesprek met haar voelt zich als helen d." Cynthia, 45 jaar

"Hester zag heel goed welke dynamieken gespeeld tussen mijn tweelingzus mij. Met veel de ruimte die ontstond, begeleidde zij ons in het overzicht en het gevoel. Hester heeft ons begeleidt naar een situatie waarin ik het gevoel heb dat er ruimte is voor mijn tweelingzus én mij. " ANK 25 jaar

Voor ouders van tweelingen in de puberteit: do's en don'ts in de begeleiding van opgroeiende pubers

Wanneer de tweeling in de puberteit komt, gaan zij zich anders tot elkaar verhouden. Beide dienen een antwoord te vinden op de vraag 'Wie ben ik?' Dit kan – tijdelijk – voor veel emotie en strijd zorgen. Hoe kun je als ouder dit proces goed begeleiden? In een coachgesprek spreken we over effectieve communicatie met meerlingen in de puberteit en wat je kunt doen en beter kunt laten.

Voor de Nederlandse Vereniging van Ouders van Meerlingen (NVOM) schrijf ik sinds 2014 over meerlingen in de puberteit in het MeerlingenMagazine. Bij 'Publicaties' zijn alle artikelen vanaf de website te lezen en te downloaden.