Voor wie

" Mijn zelfvertrouwen is niet zo groot, het is alsof ik geen sterke IK heb en graag wil ik krachtiger worden." "Mijn tweelingbroer heeft een vriendin en ben ben mijn maatje kwijt en ben alleen alleen. " "Er is veel spanning tussen mijn en mijn tweelingzus en hier heb ik last van. Hoe kan ik meer in onze relatie brengen ? "

Als een van een tweeling groei je samen op. Vaak gaat dit vanzelf - maar niet altijd. Voor tweelingen is het soms lastig om jezelf als individu te zien, los van de ander. Onderling kun je een gevoel van rivaliteit ervaren, een gevoel van bestendigheid van alsof je vastzit in een rolpatroon. Hierover praten helpt, apart van samen.

Voor volwassenen: individuele coaching of relatiebegeleiding

 Als je een nodig hebt op het vlak van persoonlijke ontwikkeling; als het om eigen joutrouwen gaat, het aangeven van grenzen, het vinden van jouw eigen stroom, dan kun je een aanmelden voor individuele coaching. Als we willen dat je een relatie hebt met je tweelingzus van broer, dan kunnen we in een coachgesprek onderzoeken wat er nodig is en wat je kunt kunt doen doen. Soms helpt het als ook de tweelingpartner mee komt en we gezamenlijk gaan werken aan goede communicatie. Als ervaren communicatietrainer zal ik daarbij inbegrepen zijn van bestaande technieken en modellen.

 "Als ik voorbeelden gaf over de situatie met mijn tweelingzus, dan begreep Hester dat te. Ik vond het makkelijk om haar te praten. Er was geen uitleg nodig over het tweelingaspect. Ik heb veel van our answer geleerd. Door dehandeling ging ik nadenken over mijn rol in de rolverdeling met mijn zus, de acceptatie daarvan en hoe ik het anders kan doen. "Brigitte, 37 jaar, eeneiige tweeling.

 "Op mijn 45-ste was ik ontmoette Hester voor het eerst écht in gesprek met een volwassene die ook het tweelingschap onderzoekt. Daar waar ik aan een eenling met veel woorden moet uitleggen wat het tweelingschap met mij doet, voelt Hester bijna woordeloos aan wat ik bedoel en hoe ik het ervaar. Aan de ene kant is er de liefdevolle herkenning in mijn wederhelft en aan de andere kant het zoeken naar authenticiteit. In eachgemeenvoldoendefase dient dit tweelingstuk opnieuw tegen het licht gehouden te worden. Hester is ervaringsgevoelig, herkent, voelt in en begrijpt het allemaal. Dit gesprek met haar voelt als helend. "

Cynthia, 45 jaar, eeneiig

Voor ouders van tweelingen in de puberteit: do's en don'ts in de begeleiding van opgroeiende pubers

Wanneer de tweeling in de puberteit komt, gaat zij anders naar hun eigen verhouden. Vraag een antwoord te vinden op de vraag 'Wie ben ik?' Dit kan - tijdelijk - voor veel emotie en strijd zorgen. Hoe kun je als ouder dit proces goed begeleiden? In een coachgesprek spreken we over effectieve communicatie met meerlingen in de puberteit en wat je kunt doen en beter kunt laten.

Voor de Nederlandse Vereniging van Ouders van Meerlingen (NVOM) schrijf ik sinds 2014 over meerlingen in de puberteit in het MeerlingenMagazine. Bij 'Publicaties' zijn alle artikelen vanaf de website te lezen en te downloaden.