Coach gesprek 'Effectief communiceren met je meerlingpuber'
Heeft u het gevoel dat u soms niet verder komt? Wilt u meer zelfvertrouwen en uw meerling de puberteit doorloodsen? Bent u benieuwd hoe andere ouders omgaan met hun meerlingpubers?
De pubermeerling staat voor de uitdaging een individu te worden, los van de ander. In het begeleiden van jouw meerlingpuber kan het prettig zijn als een ander mee kijkt te begeleiden door deze woelige leeftijdsfase. Het kan gaan om vragen als:
*Wat kun je doen om zelfstandigheid, zelfvertrouwen en zelfkennis te vergroten?
*Wat kun je doen om constructieve samenwerking te bevorderen en hoe leer je ze 'goed' ruzie maken?
*Wat gaat je als ouder makkelijk af en wat wil je nog leren?
Over tweelingen in de puberteit
Tweelingen voelen vaak een diepe verbondenheid met elkaar. Vanaf de geboorte brengen ze meer tijd dicht bij elkaar door dan bij een ander mens. Ze spelen veel samen en worden door de omgeving vaak als 'De Tweeling' benaderd. Sommige eeneiige tweelingen lijken zo op elkaar dat als ze in de spiegel kijken niet meteen weten of zij het zelf zijn of de ander. Ook door anderen uit de omgeving worden ze verwisseld. Deze factoren bevorderen een gevoel van een 'Wij' zijn. De puberteit is een overgangsfase. De vraag 'Wie ben ik?' is een vraag waar beide jongeren een antwoord op dienen te vinden. Soms gaat dit gepaard met veel strijd en emotie. Ze nemen elkaar scherp de maat 'want als zij als een bitch wordt gezien, dan word ik dat ook' of 'als zij de spontane is, dan word ik de stille.' Het eigen ik, wordt mede bepaald door de ander. En dat voelt niet altijd prettig voor de jongeren. Soms nemen ze - tijdelijk - wat meer afstand van elkaar. Wanneer er een zichtbaar lijdt onder de veranderende omstandigheden in deze leeftijdsfase, kan coaching een jongere helpen.
Barbara (moeder van 14-jarige tweeling): "Een van onze dochters kreeg te kampen met mentale problemen. Ze sliep en at slecht en had vaak sombere gedachten. Hester is ons toen aanbevolen omdat zij ervaring heeft met tweelingen. Om je puberdochter naar een coach te sturen vanwege haar mentale gezondheid, is altijd spannend. Is de klik er wel en wat gaat dit ons brengen? Deze twijfels waren ongegrond. De wijze van begeleiden heeft onze dochter als zeer prettig ervaren, ze ging altijd graag naar Hester toe. Ze kreeg nuttige aanwijzingen en oefeningen waarmee zij concreet iets kon doen. Ook heeft de coaching ons als ouders inzichten gegeven hoe wij het beste onze dochter kunnen helpen. Heel erg bedankt voor alle goede, fijne en professionele hulp."
Wanneer de reisafstand een probleem is, kunt u ook telefonisch of via de mail uw vraag stellen. Als coach kijk ik mee met uw vraag en zal, waar mogelijk, advies geven hoe om te gaan met de dilemma's in het opvoeden van tweelingen. Onder het kopje 'tarieven' vindt u meer informatie over de kosten die voor een advies worden gevraagd.