Voor wie

'Ik heb veel strijd met mijn tweelingzus. Dit vind ik weleens jammer. ' ' Mijn zelfvertrouwen is niet zo groot, ik durf dingen niet alleen en weet soms ook niet precies wat ik wil.' Mijn tweelingbroer heeft sinds kort een liefdesrelatie en nu voel ik pas hoe afhankelijk ik ben van hem, zonder hem voel ik mij alleen.'

Als een van een tweeling groei je samen op. Vaak gaat dit vanzelf - maar niet altijd. Voor tweelingen is het soms lastig om jezelf als individu te zien, los van de ander. Onderling kun je een gevoel van rivaliteit ervaren, een gevoel van afhankelijkheid, of alsof je vastzit in een rolpatroon, waar je liever uit stapt. 

Voor volwassenen

Als je verlangt naar een meer ontspannen relatie met je tweelingzus of broer, of als je het gevoel hebt dat je zelf 'niet helemaal uit de verf komt' dan kun je je aanmelden voor individuele coaching.

"Als ik voorbeelden gaf over de situatie met mijn tweelingzus, dan begreep Hester dat meteen. Ik vond het daardoor gemakkelijk met haar te praten. Er was geen uitleg nodig over het tweelingaspect. Ik heb veel van onze gesprekken geleerd. Door de gesprekken ging ik nadenken over mijn rol in de rolverdeling met mijn zusje, de acceptatie daarvan en hoe ik het anders kan doen . " Brigitte, 37 jaar, eeneiige tweeling.

 

 

Voor ouders van tweeling in de (pre) puberteit

Wanneer jouw tweeling in de puberteit komt, gaan zij zich anders tot elkaar verhouden. Beide dienen een eigen  antwoord te vinden op de vraag 'Wie ben ik?' Dit kan - tijdelijk - veel emotie en strijd opleveren. Hoe kun je dit proces goed begeleiden als ouders? In afzonderlijke gesprekken, geef ik handvatten over effectieve communicatie met meerlingen in de puberteit. 

Voor de Nederlandse Vereniging van Ouders van Meerlingen, schrijf ik, sinds 2014 over meerlingen in de puberteit in het MeerlingenMagazine. Bij 'Publicaties' zijn alle artikelen vanaf de website te downloaden.